Ads 468x60px

Rabu, 19 Oktober 2011

Jom Belajar Bahasa Sepanyol..!!

Hello semua. Untuk pengetahuan semua semester ni aku ada amik bahasa sepanyol. Sangat best dapat belajar bahasa baru walaupun tak tahu bila nya dapat pergi spain tu kan.


Untuk apa belajar spain? Ok selain korang dapat belajar bahasa baru, mana tau korang ni antara peminat....


David Villa

Yes. aku admire dia ni. Hensem tak? mesti la aku admire yang hensem2 je kan. Dush3. Ok sedar balik. Mana tau kot2 satu masa nanti aku jumpa dia ni senang la aku nk berkomunikasi. Memang haram betul alasan aku kan. Tak pe lupakan kemengarutan aku. 


Memandangkan aku ni teacher to be aku memang tak kedekut ilmu. *pelempang sekali*
Jom-jom aku ajar bahasa sepanyol. Simple-simple jela eh. Sebab aku pun belajar simple-simple je.

Jadi mari kita mulakan sekarang. Dengar ye murid-murid semua.

Hello - hola (tapi sebut ola je sebab dalam spain H adalah invisible maksudnya takde bunyi la H tu)

saya - yo/me

anda - tu

kami - nosotros

kamu - vosotros

Nama saya blablabla - Me llamo (cara sebut ialah yamo sebab doule L (ll) = y ) blablabla

Saya seorang pelajar pendidikan - yo soy estudiante de educacion

Dalam spain ni dia ada cakap untuk perempuan (femenino) dan lelaki (maskulino). Contohnya:

1) Cantik
    - Bonito (maskulino)
    - Bonita (femenino)

2) Anjing
    - perro (maskulino)
    - perra (femenino)

Nampak tak beza nya? Yes pandai pun. Yang perempuan hujung nya "a" yang lelaki hujung nya "o"

Ok yang akhir sekali untuk pelajaran hari ini ialah...

TE AMOR - I love You *peace*

Ok murid-murid bila cikgu senang kita sambung belajar lagi ok. Then, jumpa lagi.

rose:- jangan lupa like kalau suka ok.

2 LOVE TO COMMENT:

Azz Nifesheart berkata...

Hola..me llamo azroy..😀😀😀

Azz Nifesheart berkata...

Sya dtg lg...hehe...yg double L (ll) tu..kalau spanish spain ll=j ...klau latino americano ll=y...n sepatutnya "te amo" utk i love you..."mi amor" utk my love..sekadar perkongsian...hehehe

Catat Ulasan