Ads 468x60px

Jumaat, 1 April 2011

TUTORIAL SCROLL BOX DALAM ENTRY

Tutorial kali ni ialah macam mana nak buat scroll box dalam entry. Scroll box tu hape? Scroll box tu macam ni.



Ha macam ni la rupenya scroll box...




Ok dah tahu kan apa tu scroll box.

Apa gunanya scroll box ni? Banyak guna nya. Selalu kalau kita nak masuk gambar banyak-banyak entry kita akan jadi panjang meleret kan. Sampai orang malas dah nak tekan ke bawah. Ha jadi kalau guna scroll box ni save la sikit space kita. Tak la entry jadi panjang berjela ye tak.

Ok meh aku bagitau macam mana nak buat. Senang je ok.



STEP 1
copy code ni.


<div style="border-color: 000000; border-style: solid; border-width: 2px; height: 100px; overflow: auto; width: 426px;">
CONTENT KORANG
</div>

STEP 2
Kat mane nak paste code ni. Ok masa korang buat entry kan, kat mana korang rasa nak buat box ni korang paste la dekat edit HTML yang sebelah compose masa korang buat entry tu. Tap make sure content yang korang nk tulis tu in between  macam dalam box tu ok.

STEP 3
Lepas copy paste dekat edit HTML korang balik semula ke compose dan tadaaa.... Kotak tu akan kelaur kat situ. Then klik jela dalam kotak tu untuk menaip ke upload gambar ke or whatsoever...

Senang kan. Selamat mencuba ok.

Rose:- Kalau suka boleh like.

7 LOVE TO COMMENT:

Teha Nur Fateha berkata...

thanks for the tutorial! :D

Rose Lyana berkata...

welcome dear.....;p

Liling berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
yana yanaa berkata...

thankyou :)

NoYB berkata...

eeee....serOnoknyer dpt buat...thanx a Lot share yerk! ^___^

a t i e n :) berkata...

thaanks for the tutorial :)

Nur Irdina berkata...

terima kasih ye.. berguna sangat2 :D

Catat Ulasan