Ads 468x60px

Sabtu, 23 April 2011

10 TABIAT LELAKI MALAS... MALAS.... DAN MALAS....

Hai semua.. Korang nampak tajuk aku tu tak? 10 Tabiat lelaki malas... malas... malas... malas.... malas.... malas.... malas... ok cukup la tu.. Ha selalu lelaki-lelaki ni asyik mengutuk perempuan itu la perempuan ini lah hah nah hambik la lelaki-lelaki ni pulak. 


Ketahui lah sifat malas anda sendiri ok. Aku terbaca artikel dalam suratkhabar Berita Harian. Ye aku memang suka baca suratkhabar malam-malam cenggini. Ibarat kalau rumah aku nak kena bom esok pagi, esok petang baru aku tau la. 


Balik semula pada entry yang betul sebelum aku merosakkan lagi peribahasa.Namun tidak semua lelaki digambarkan sebagai pemalas kerana ada juga lelaki yang mementingkan semua ini dan teliti dalam banyak perkara. Minggu ini kita akan mengintai 10 habit lelaki pemalas secara am berdasarkan pemerhatian dan pengamatan sisipan XY - Ikon Lelaki. 

1. TIDAK MENCUCI PAKAIAN 

Rata-rata lelaki zaman sekarang lebih senang menghantar pakaian kotor ke dobi. Tidak kurang juga yang membasuh pakaian sendiri tetapi hanya selepas persalinan bersih dalam almari berkurangan. 

Seeloknya pakaian perlu dicuci setiap tiga hari bagi mengelak bau yang kurang menyenangkan dan kemungkinan menjadi sarang bakteria atau kuman. 

Yang ni aku setuju la sangat. Lelaki kalau seluar tu boleh pakai ulang-ulang kali seminggu kot. Kuman kumin dah buat negara dah kat seluar tu baru nak basuh.

2. MENGEMAS RUMAH 

Percaya atau tidak, hampir kebanyakan lelaki bujang tidak mengemas rumah selama berbulan-bulan lamanya. Ini kerana mereka tidak mengambil kira mengenai kebersihan rumah kerana bagi mereka rumah hanya sebagai tempat untuk melelapkan mata. 


Macam tu la bersepah rasanya kan. Boleh ke lelapkan mata kalau rumah dah berbau kambing?? Bak cakap mak aku macam tongkang pecah... tapi janji tido.. Lelaki...

3. TIDAK MENCUCI PINGGAN 

Sampai berulat dan berbau busuk barulah jejaka mencuci pinggan mangkuk yang bertimbu dalam sink rumah. Tidak cukup dengan itu, kadang kala sampah juga tidak dibuang. 

Bagi lelaki sebegini adalah elok jika makan di luar atau menggunakan pinggan mangkuk pakai buang saja. Lebih ekstrem, ada lelaki membuang pinggan kotor semata-mata malas menyentalnya dan esok beli pinggan mangkuk lain pula. 

4. MENGGOSOK BAJU 

Pasti semua pernah melakukan habit ini, pakai saja baju tanpa digosok! Mungkin kerana tidak cukup waktu kerana sudah terlambat atau memang lelaki malas untuk menggosok baju. 

Seharusnya, lelaki mengambil sedikit ruang pada waktu malam atau lapang untuk menggosok semua baju yang perlu dipakai terutamanya untuk ke pejabat. Sesekali, apa salahnya melakukan ‘senaman’ dan mengeluarkan peluh sambil menggosok baju. 

5. BERCUKUR 

Bukan menjadi masalah untuk tidak bercukur kerana ada yang beranggapan lelaki berjambang dan bermisai lebih menarik perhatian. Cuma perlulah dijaga kebersihan diri dan jika ingin menyimpan jambang atau misai sekalipun, kemaskan lah sedikit. 

6. RAMBUT KUSUT 

Jika suatu masa dulu penjagaan rambut amat dititik beratkan dan rambut harus disisip rapi dan kemas. Namun kini rambut kusut adalah satu trend. Perlulah sesuai dengan diri dan jangan terlalu kusut hingga merimaskan mata memandang. 

7. TIDAK DATANG KE PEJABAT @ KULIAH 

Sikap sebegini paling banyak dikesan di kalangan lelaki. Kadang kala tiada sebab tertentu, lelaki cukup malas untuk bergerak dan melakukan kerja di pejabat atau kuliah. Ini perlu diatasi kerana setiap manusia perlu bekerja dan belajar.

Tanamkan sikap dan perasaan untuk mempelajari ilmu baru atau meningkatkan prestasi kerjaya. 

8. MENCUCI KENDERAAN 

Bagi lelaki yang ada bajet, mereka boleh mencuci kenderaan mereka di pusat mencuci kereta jika malas melakukannya sendiri. Jika tidak alamatnya, air hujan sajalah yang dapat membersihkan kekotoran pada kenderaan mereka. 

BANGUN AWAL PAGI 
Lelaki jika sudah tidur, seolah-olah tidak mahu bangun selama-lamanya. Apatah lagi jika perlu bangkit untuk bekerja atau menghadiri kuliah pagi. Apa yang dibayangkan mereka hanyalah soal kesesakan lalu lintas pada pagi hari selain malas bersiap-siap untuk keluar rumah. 

9. MENJAGA PENAMPILAN DIRI 

Walaupun kelihatan seperti suatu rutin, namun ada perkara yang sering lelaki terlepas pandang. Dari segi penjagaan muka hingga seluruh badan, ia seharusnya diambil kira lelaki. 

Jangan malas untuk mencuci muka, memotong kuku dan memakai wangian. Walaupun nampak remeh dan sedikit kewanitaan, mereka perlu tahu wanita sukakan lelaki yang bersih. 

10. MEMBACA 

Jika mengikut perangkaan, wanita adalah golongan yang paling banyak membaca walaupun corak pembacaan mereka agak berbeza dengan lelaki. Namun dari kecil hingga dewasa lelaki adalah insan yang paling malas untuk membaca - apatah lagi membeli bahan bacaan. 

Perlu diingatkan, jika ingin berjaya dalam kehidupan kita perlu banyak membaca. Jika boleh, corak atau genre pembacaan lelaki biarlah pelbagai. Aku rasa memang ramai yang setuju betul tak? Nak tak nak memang inilah tabiat lelaki walaupun tak semua macam ni mungkin.


Tapi sebab itu juga la kenapa perempuan dilahirkan sifatnya yang dapat melengkapi tabiat lelaki-lelaki ini apabila berkahwin. Dah kalau lelaki pengotor perempuan pun pengotor alamatnya rumah korang tu boleh jadi tempat pelupusan sampah la kan. 


Jadi nya lelaki-lelaki sekalian bersyukur la sebab ada perempuan-perempuan ni yang menolong korang-korang kemas rumah yang bersepah, masak untuk korang dan segala macam la. Bangga sekejap aku. Ok tu saja. Bye.


rose:- jangan lupa like kalau suka ok.

0 LOVE TO COMMENT:

Catat Ulasan